Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chce Putin woke?

Také máte podezření, že některá hnutí za práva jsou ve skutečnosti tak trochu proti civilizaci? Já už dlouho. A nedivil bych se, kdyby za nimi stáli ti, kteří nás chtějí oslabit.

Tento článek není zaměřen proti žádným lidem. Autor je tolerantní k sexuálním, kulturním i gastronomickým menšinám, pokud se tyto nesnaží nutit své názory nebo jídelníček všem ostatním. Podporuje rovnost pohlaví, není-li to ne úkor některého z nich a chrání přírodu, pokud kvůli tomu není nucen pít z papírových brček. Svou uhlíkovou stopu nesleduje a klimatickou úzkostí netrpí.  

 

Peníze na charitu…

Rád bych se s vámi podělil o docela bizardní historku. Stala se před lety a stála mne den života a pak několik dnů přemýšlení. Jistý známý, akademik a vědec, mne požádal, abych se za něj zúčastnil prezentace nadace, která nabízela finanční podporu formou projektů neziskovým organizacím.

Velká zasedačka, či menší konferenční sálek v Nuslích byl obsazen asi tak stovkou účastníků z celé republiky. Neznal jsem je, ale z hovoru i ze vzezření jasně vyplývalo, že zastupují různé vesměs extrémnější společenské organizace. Byly zde bojovnice za genderovou rovnost, proti zvířatům v cirkusech i zoologických zahradách, vegani, a v několika různých vydáních klimatičtí aktivisté. To vše doplňovalo několik celkem standardních anarchistů a množství lidí, jejichž příslušnost se mi nepovedlo identifikovat. Já, sociolog z praxe jsem se v té různorodé skupině sice spolehlivě ztratil, ale ani trochu do ní nezapadl.

Akce trvala půl dne. U prezentace se střídali přednášející, kteří představili organizaci a systém „projektů“. S kolegou jsme se později shodli na tom, že i když peníze skutečně rozdávají, systém je cíleně nastaven tak, aby je dostávali přesně ti lidé, kteří seděli v publiku. Tedy aktivní, až militantní zastánci „dobra“ ve všech jeho barvách kteří měli všichni společné – a to byla moje poznámka – to, že chtějí pro své potřeby ovlivnit celou společnost. Svěřené prostředky pak neměly být na výzkum, i když jejich programy se tak jmenovaly, ale především na komunikaci, na PR a zejména na lobbying. Když doprezentoval poslední, začala fáze „individuálních schůzek“, ale žádnou jsem neměl rezervovánu a tak šel.

 

Z divného zdroje

Z prezentace jsem odcházel dost rozladěný. Mé doporučení kolegovi bylo jednoznačně se s nimi nezaplétat, ale myslím že jsem ani nic doporučovat nemusel. Organizace, která to provozovala neměla funkční webové stránky, informace, které jsem dostal v tištěné podobě byly…divné. Hlavní organizátorkou a moderátorkou v jedné osobě byla nějaká paní Světlana, agilní žena středního věku v květovaných šatech mluvící směsí češtiny, slovenštiny a ruštiny. Oficiálně to sídlilo v Bruselu, ale také v Petrohradu a Bukurešti (kombinace měst mne velmi zaujala) a hlavním deklarovaným cílem byl „rozvoj mezinárodní kulturní spolupráce a společnosti“. Přiznám se, že jsem oněch pár dnů přemýšlel, kdo a proč může dělat něco podobného, ale pak to hodil za hlavu. Mohl být tak rok 2010…

 

V nové verzi

Dnes se tomu říká „woke“ a u nás to moc nefunguje, ale i zde existuje velké množství organizací a aktivistů, kteří prosazují na první pohled pozitivní a bohulibou věc způsobem, kdy se snaží ovlivnit životy i těch, kteří s ni nemají a nechtějí mít nic společného. Někdy jsou to oni odpůrci zvířat v cirkusech, někdy zastánci rovnosti pohlaví, samozřejmě plejáda sexuálních menšin. Tito lidé si berou nějaký symbol… a je jedno, co tím symbolem je, s cílem vnutit ho společnosti jako agendu, která je pro ni klíčová a která ji nutí se změnit jako celek. Z věci, která sama o sobě je neutrální nebo konsensuální; třeba ochrana přírody, tak fakticky vytváří hrot konfliktu (uhlíková stopa) a dokonce i reálný psychologický problém (ona klimatická úzkost). Prvoplánově pozitivní věci tak mají díky svému zkreslení, ale kvalitnímu PR a schopnosti proniknout do politického diskursu potenciál nejen ovlivňovat, ale aktivně poškozovat celou společnost.

 

S Putinem

Ruská invaze na Ukrajinu je krutým připomenutím toho, jak moc je důležitá nejen naše vlastní bezpečnost, ale také hodnoty, na kterých jsme vystavěli své společenství. Prezident Putin vyčítá „Západu“ mnohé, ale mezi jeho nejsilnější argumenty, které si do úst velmi často a dlouhodobě berou Ruská média je to, že Západ je „morálně shnilý“. Jako příklad je přitom uváděna právě tendence k liberálnosti a k erozi hodnot preferováním okrajových skupin a výjimek. Musím říct, že jsem si při této příležitosti vzpomněl na onu prezentaci před dvanácti roky v Nuslích a kladu si otázku, co když je to součást většího plánu? Co když někdo… záměrně nechci ukazovat pouze jedním směrem, „woke“ provokuje, financuje a posiluje právě proto, aby pak mohl říkat, jak je naše společnost impotentní a prohnilá? Potažmo, že si zaslouží být potrestána zato, jak se odchýlila od svých základů? Nebo dokonce zničena?

Co když chce Woke Putin? A my mu na to skáčeme?     

Autor: Vojtěch Bednář | pondělí 28.2.2022 8:00 | karma článku: 19,77 | přečteno: 523x
  • Další články autora

Vojtěch Bednář

Proč jsem pro povinné očkování

Možná vám přijde nepatřičné, že se sociolog vyjadřuje k problému, jehož charakter je medicínský. Bohužel nastala situace, kdy řešení věci přírodní povahy brání problémy společenské.

22.11.2021 v 8:00 | Karma: 44,37 | Přečteno: 11766x | Diskuse| Společnost

Vojtěch Bednář

Stranám chybějí silní lídři

Silný lídr je pro politickou stranu daleko lepší zárukou úspěchu než kvalitní program a líbivá hesla. Lidé volí lidi. Chtějí vidět tváře, chtějí hrdiny, s nimiž se mohou identifikovat. Strana bez lídra je vyprázdněná, nečitelná.

15.9.2021 v 14:45 | Karma: 16,32 | Přečteno: 283x | Diskuse| Politika

Vojtěch Bednář

Babišova kniha pohledem sociologa

Máloco dovede vzbudit tolik zájmu jako když politik vydá knihu a nejsou to memoáry. Nově vydaný spisek premiéra Andreje Babiše je perfektní ukázkou toho, jak získat téma a vytěžit ho bez ohledu na to, co si o vás myslí.

19.7.2021 v 9:09 | Karma: 18,99 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika

Vojtěch Bednář

Chybí nám pravicoví konzervativci

Podzimní volby se blíží a strany spouštějí aktivní fázi předvolební kampaně. Osobně mi na scéně chybí pravicová konzervativní strana.

19.5.2021 v 9:06 | Karma: 23,50 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika

Vojtěch Bednář

Co kryje prezident?

Nedělní projev prezidenta Zemana vyvolal v České politice bouři ve sklenici vody. V bouři názorů a protinázorů však zapadlo to nejdůležitější: o prezidenta dost možná vůbec nejde.

26.4.2021 v 8:00 | Karma: 25,07 | Přečteno: 963x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:22

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

Benda, Rouček, Dryml a další. Do europarlamentu kandidují známá jména

28. dubna 2024

Premium Nejen politickými proklamacemi a sliby lákají strany voliče. Součástí kampaní jsou i známé tváře....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1066x
Firemní sociolog. Pomáhám firmám pracovat s lidmi, hledám cesty jak rozumět lidskému chování a jak řešit někdy příjemné, jindy nepříjemné situace, které se při práci s lidmi stávají. Více o mně na https://www.koment.cz/vojtech-bednar

Seznam rubrik