Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stranám chybějí silní lídři

Silný lídr je pro politickou stranu daleko lepší zárukou úspěchu než kvalitní program a líbivá hesla. Lidé volí lidi. Chtějí vidět tváře, chtějí hrdiny, s nimiž se mohou identifikovat. Strana bez lídra je vyprázdněná, nečitelná.

Německý sociolog Max Weber rozlišoval tři typy „panství“ podle toho, co je jejich základním jednotícím prvkem. První z nich, charismatické, předpokládá ve svém čele silnou a výraznou osobnost. Druhé, tradiční, na ně navazuje s tím, že ona osobnost již není přítomna fyzicky, ale pouze ve vzpomínkách a odkazech. Třetí, legální, vzniká, když jsou tyto odkazy sepsány do pravidel a panství se řídí jejich výkladem.

Pokud budeme na tradiční české politické strany pohlížet jako na panství, pak se nacházejí buď v tradiční fázi („Tak jsme to dělali za Klause“), nebo dokonce v legální, kdy místo silných person v popředí mají dlouhé elaboráty a politika se dělá výkladem pravidel. Důsledek je jednoduchý, nezájem voličů, nedůvěra, neschopnost oslovit veřejnost. 

Strany, které se postavily a v dnešní době existují na silných lídrech, mají výhodu. Jistě, lídr není vše, ale je elementárním prvkem úspěchu. Hnutí plukovníka Šlachty vzniklo na jeho osobnosti, ANO, v současnosti nejsilnější subjekt na scéně, existuje prakticky jedině díky postavě premiéra Babiše, Tomio Okamura na stejném principu vybudoval hnutí dokonce dvě.

Všichni, které jsem vyjmenoval, jsou výrazné charismatické osobnosti, zakladatelé charismatických panství. Všechna tato panství se časem mění v tradiční a legální a když ne, tak zanikají, jenže charismatiky potřebují i ostatní strany. Předseda současné ODS charismatik není. ČSSD se mj. díky deficitu svého předsedy propadá pod hranici volitelnosti. Lidovci po extrémně silné osobnosti, která je vedla v 90 letech, nenacházejí cestu k ráznému vůdci, a tak žijí z odkazu. Jediný, kdo je v tomto nešťastném přehledu výjimkou, jsou Piráti. Jenže ani jejich lídr není silný, byť vizuálně zajímavý. Jednak proto, že musí respektovat vnitrostranickou demokracii hraničící s nekonečnou diskusí o čemkoli, jednak proto, že se mu nedaří přiblížit většinové populaci, pokud se o to snaží, působí strojeně a neautenticky a lídr musí být blízko lidem.

Pokud si tedy strany stěžují na to, že vyhrává Babiš a Okamura, řešením není, že proti nim budou stavět nesmyslné koalice všech, ale že postaví silné lídry. Vyhraněné charismatické osobnosti schopné komunikovat program a myšlenky, schopné se přiblížit co nejvíce k lidem, být jako jedni z nich přitom výrazní.

Kde je vzít? Existuje jednoduchá cesta. Umožnit sice velmi tvrdou, ale současně transparentní a férovou vnitřní soutěž. Každý dostane šanci a každý, kdo ji dovede využít, uspěje – v konkurenci ostatních. V takovém prostředí přirozeně vyhrávají nejsilnější osobnosti, tvrdí, ale féroví hráči. Naopak tam, kde rozhodují zákulisní debaty a pavučiny známostí, vyhrávají sice méně výrazní, ale sociálně zdatní jedinci. Kteří však nebudou lídry.  Nedostatek silných lídrů je tak více, než čímkoli jiným, výpovědí o vnitřním stavu našich stran.  Alternativou k této cestě je to, že vzniknou nejprve lídři, okolo kterých pak vyrostou jednoúčelové subjekty. V tom případě se ale nesmíme divit, jak tito lídři vypadají.

Hezký den.

Autor: Vojtěch Bednář | středa 15.9.2021 14:45 | karma článku: 16,32 | přečteno: 283x
  • Další články autora

Vojtěch Bednář

Chce Putin woke?

Také máte podezření, že některá hnutí za práva jsou ve skutečnosti tak trochu proti civilizaci? Já už dlouho. A nedivil bych se, kdyby za nimi stáli ti, kteří nás chtějí oslabit.

28.2.2022 v 8:00 | Karma: 19,77 | Přečteno: 523x | Diskuse| Společnost

Vojtěch Bednář

Proč jsem pro povinné očkování

Možná vám přijde nepatřičné, že se sociolog vyjadřuje k problému, jehož charakter je medicínský. Bohužel nastala situace, kdy řešení věci přírodní povahy brání problémy společenské.

22.11.2021 v 8:00 | Karma: 44,37 | Přečteno: 11766x | Diskuse| Společnost

Vojtěch Bednář

Babišova kniha pohledem sociologa

Máloco dovede vzbudit tolik zájmu jako když politik vydá knihu a nejsou to memoáry. Nově vydaný spisek premiéra Andreje Babiše je perfektní ukázkou toho, jak získat téma a vytěžit ho bez ohledu na to, co si o vás myslí.

19.7.2021 v 9:09 | Karma: 18,99 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika

Vojtěch Bednář

Chybí nám pravicoví konzervativci

Podzimní volby se blíží a strany spouštějí aktivní fázi předvolební kampaně. Osobně mi na scéně chybí pravicová konzervativní strana.

19.5.2021 v 9:06 | Karma: 23,50 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika

Vojtěch Bednář

Co kryje prezident?

Nedělní projev prezidenta Zemana vyvolal v České politice bouři ve sklenici vody. V bouři názorů a protinázorů však zapadlo to nejdůležitější: o prezidenta dost možná vůbec nejde.

26.4.2021 v 8:00 | Karma: 25,07 | Přečteno: 963x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1066x
Firemní sociolog. Pomáhám firmám pracovat s lidmi, hledám cesty jak rozumět lidskému chování a jak řešit někdy příjemné, jindy nepříjemné situace, které se při práci s lidmi stávají. Více o mně na https://www.koment.cz/vojtech-bednar

Seznam rubrik