Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidé chtějí vizi normálnosti

Zavřené obchody, omezené služby, elektronická výuka. To není svět, jak si jej představujeme a jak jej známe a ve kterém bychom chtěli fungovat. Také to není svět, jehož vládce budeme respektovat.

Zavřené obchody, omezené služby, elektronická výuka. To není svět, jak si jej představujeme a jak jej známe. Přesto v něm musíme žít. Je to z důvodů, o kterých nemusíme pochybovat, je to potřeba a je to nepochybně správně. Jenže přetrvávající opatření proti koronaviru sebou nesou negativní jevy. Pokles ekonomiky, pády firem, růst nezaměstnanosti. Ale také třeba nárůst depresí a duševních onemocnění vůbec, zpřetrhání sociálních kontaktů, narušení normálního chodu společnosti, porušení jejich strukturálních vazeb a pochopitelně podstatné omezení svobod. To všechno ve svém součtu přinese své nepříjemné ovoce; v podobě finančních nákladů, poškození zdraví, ztrát na životech.

Zda všechna opatření stála za vynaložené náklady ukáže až budoucnost, není v našich možnostech to soudit. Již nyní bychom ale měli pracovat na tom, co nazvu „návrat k normálu“. Důvodem je, že pokud chceme, aby budoucí škody byly co nejnižší, je nezbytné, aby lidé, tj. občané tohoto státu byli ochotni být i po odeznění zdravotní krize aktivní, pracovat, společensky žít.

Existuje několik alternativních cest, jak se se současnou situací vyrovnávat. Někteří odborníci tvrdí, že „návrat k normálu“ nebude, a že lidé by se měli naučit žít v „nové normalitě“, což je eufemismus pro různá omezení jejich svobod. Jiní naopak tvrdí, že v zájmu všech je co nejrychlejší návrat do stavu před epidemií, i za cenu dalších životů. Když opustíme oba tyto extrémy, nejspíše se shodneme na tom, že vlády, a to i ta naše, by měly udržovat protiepidemická opatření tak dlouho, pokud mají měřitelný smysl a uvolňovat je co nejdříve to půjde. Jenže…jsme v mezičase.

Pokud mají lidé být aktivní, je právě nyní potřeba, aby „dohlédli na světlo na konci tunelu“.  Od začátku krize uplynul podstatně delší čas, než je tak zvaná adaptační doba, kterou potřebujeme k tomu, abychom se přizpůsobili novým podmínkám, ale protože je vnímáme jako dočasné, začínáme být unaveni. Zde tkví jeden z důvodů nízké ochoty lidí respektovat restriktivní opatření.  Lidé jsou unaveni, přestrašeni médii, která informování o epidemii pojala jako soutěž v rekordech morbidních čísel. Je důvod se obávat, že tato letargie rozvolněním opatření neskončí.

Vláda, a vůbec vládnoucí vrstva, tedy politici, mediálně viditelní odborníci a vlivné osoby by podle mého soudu měly nastavit a udržovat jednoznačně pozitivní směr. Lidé by měli vědět, že všechna opatření směřují k nastolení „normálního“ stavu, že tento stav není abstraktní pojem někdy v budoucnosti, ale že k jeho dosažení jsou podnikány konkrétní kroky. Měli by mít také jasnou představu o časovém rámci, o tom, kdy a za jakých podmínek se jejich svět stane opět normálním a o tom, že celý tento proces je řízen předvídatelně a s profesionalitou. Pak budou respektovat opatření a pak budou i škody po odeznění krize co nejmenší.

Hezký den.

Autor: Vojtěch Bednář | středa 20.1.2021 14:08 | karma článku: 14,39 | přečteno: 589x
  • Další články autora

Vojtěch Bednář

Chce Putin woke?

Také máte podezření, že některá hnutí za práva jsou ve skutečnosti tak trochu proti civilizaci? Já už dlouho. A nedivil bych se, kdyby za nimi stáli ti, kteří nás chtějí oslabit.

28.2.2022 v 8:00 | Karma: 19,77 | Přečteno: 523x | Diskuse| Společnost

Vojtěch Bednář

Proč jsem pro povinné očkování

Možná vám přijde nepatřičné, že se sociolog vyjadřuje k problému, jehož charakter je medicínský. Bohužel nastala situace, kdy řešení věci přírodní povahy brání problémy společenské.

22.11.2021 v 8:00 | Karma: 44,37 | Přečteno: 11766x | Diskuse| Společnost

Vojtěch Bednář

Stranám chybějí silní lídři

Silný lídr je pro politickou stranu daleko lepší zárukou úspěchu než kvalitní program a líbivá hesla. Lidé volí lidi. Chtějí vidět tváře, chtějí hrdiny, s nimiž se mohou identifikovat. Strana bez lídra je vyprázdněná, nečitelná.

15.9.2021 v 14:45 | Karma: 16,32 | Přečteno: 283x | Diskuse| Politika

Vojtěch Bednář

Babišova kniha pohledem sociologa

Máloco dovede vzbudit tolik zájmu jako když politik vydá knihu a nejsou to memoáry. Nově vydaný spisek premiéra Andreje Babiše je perfektní ukázkou toho, jak získat téma a vytěžit ho bez ohledu na to, co si o vás myslí.

19.7.2021 v 9:09 | Karma: 18,99 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika

Vojtěch Bednář

Chybí nám pravicoví konzervativci

Podzimní volby se blíží a strany spouštějí aktivní fázi předvolební kampaně. Osobně mi na scéně chybí pravicová konzervativní strana.

19.5.2021 v 9:06 | Karma: 23,50 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1066x
Firemní sociolog. Pomáhám firmám pracovat s lidmi, hledám cesty jak rozumět lidskému chování a jak řešit někdy příjemné, jindy nepříjemné situace, které se při práci s lidmi stávají. Více o mně na https://www.koment.cz/vojtech-bednar

Seznam rubrik