Proč přesně nejde řídit stát jako firmu

10. 08. 2020 9:20:00
O tom, že by se měl stát řídit jako firma, bylo řečeno dost. Myšlenka manažerského řízení státu je hezká, i když není nová. A je nefunkční. Dnes si povíme proč.

Princip manažersko-meritokratického řízení státu, naposledy nejhlasitěji prosazovaný panem premiérem Babišem, ale ještě před ním mnoha jinými, předpokládá, že řízení státu v praxi probíhá takto: Na začátku je nějaký problém, který je potřeba vyřešit (kupříkladu důchodová reforma). O tom, co je problém k řešení, rozhoduje volené vedení státu; vláda. Ta následně ustanoví komisi složenou z expertů a ta, po odborné debatě, navrhne řešení přijaté většinou svých hlasů. Toto řešení je následně politicky odsouhlaseno a do života ho uvádějí profesionální manažeři. Odborníci (chcete-li pro to složitý a hezký název, sociologové jim říkají „expertní sféra“) navrhnou řešení, politici („decizní sféra“) zvoleni občany ho odsouhlasí a profesionální specialisté- „manažerská sféra“- ho budou uvádět do praxe; racionálně, co nejmenším počtem kroků, co nejlevněji. Jak vidíte, nejedná se o to, že by jeden „velký šéf“ něco nařídil a ostatní podle toho jednali; takto řízené firmy ostatně mnoho nevydrží, ale jde především o to, že se jedná podle rozumu.

Znám řadu lidí, kteří na různých úrovních přicházeli do politiky s vizí, že budou prosazovat přesně to, co jsem popsal výše. Jejich voličům, občanům, se princip manažerského řízení zdá rozumný a ruku na srdce, komu ne? Manažersky řízený stát je levný, efektivní, dělá to, co by dělat měl, nejsou v něm hádky ani žabomyší spory, politici respektují rozhodnutí odborníků, neexistuje korupce. V praxi to ale nefunguje a nikdy fungovat nebude; jak se ostatně brzy přesvědčí každý, kdo se o manažersky řízený stát, byť i v malém pokusil.

První problém nastává už v prvním kroku; definování problému. My se shodneme, že je to důchodová reforma, ale jak víte, že ne politika zaměstnanosti? V demokracii bude vždy část sil říkat jedno, část druhé a část třetí. Ve výsledku je nutné se věnovat všemu a tím dochází ke tříštění zdrojů.

Druhý problém nastává v okamžiku vytváření expertních komisí. Zkušenost ukazuje, že různé politické strany si pod tímto pojmem představují různé věci a člověk, který je odborník pro jedny, jim není pro druhé. Ve výsledku se tak v komisích setkávají političtí nominanti a ti mají někdy tak rozdílné názory, že se nejsou schopni shodnout na většinovém řešení. Jejich návrhy pak mají tendenci být polovičaté, protože hledají nejméně konfliktní řešení a ta jsou nejméně radikální.

Vláda (a parlament) skutečně jen velmi výjimečně prosadí to, co expertní komise rozhodla. Každý má k návrhům připomínky a ty jsou motivovány snahou prospět vlastním voličům. Co vyhovuje jednomu, nesedí druhému, ve výsledku dochází k rozpadu konzistence řešení a ke kompromisům na úkor efektivity. To, co prosadí decizní sféra, je vesměs zlomek toho, co expertní navrhovala, a i to (jak už víme), bylo celkem slabý odvar toho, co jsme skutečně potřebovali.

Když se řešení dostane konečně k implementaci, za jeho provedení zodpovídají úředníci. Státní aparát se nechová manažersky. Má sklony dělat doslova jen a pouze to, co má nařízeno, a opakovaně se ujišťovat, že to dělat musí. Prosazování čehokoli do praxe znamená nekonečné ověřování že „takto skutečně můžeme postupovat“, nekonečné procesní ujasňování, dotazování. Důsledkem jsou mnohonásobná zdržení a deformace.

Lze toto změnit? Ano. Pokud by v politické, decizní, sféře existovala hegemonie jedné strany, bude rozhodování efektivnější, ale pak je to jednak diktatura, a jednak u velmi silných stran, jako byla třeba v minulosti ODS nebo ČSSD, dochází k vnitřním rozporům a vše se opakuje. Rovněž rozhodování „jednoho šéfa“ nevede k výsledkům, byť by jeho záměry byly sebevíce šlechetné, ale o tom zase jindy. Stát tedy je, a patrně vždy bude velký, pomalý, nerozhodný a neefektivní. A rozhodně jej nelze řídit jako firmu.

Hezký den.

Pokud by vás téma zajímalo více, doporučuji něco z díla Richarda Sennetta.

Autor: Vojtěch Bednář | pondělí 10.8.2020 9:20 | karma článku: 18.11 | přečteno: 705x

Další články blogera

Vojtěch Bednář

Chce Putin woke?

Také máte podezření, že některá hnutí za práva jsou ve skutečnosti tak trochu proti civilizaci? Já už dlouho. A nedivil bych se, kdyby za nimi stáli ti, kteří nás chtějí oslabit.

28.2.2022 v 8:00 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 523 | Diskuse

Vojtěch Bednář

Proč jsem pro povinné očkování

Možná vám přijde nepatřičné, že se sociolog vyjadřuje k problému, jehož charakter je medicínský. Bohužel nastala situace, kdy řešení věci přírodní povahy brání problémy společenské.

22.11.2021 v 8:00 | Karma článku: 44.37 | Přečteno: 11765 | Diskuse

Vojtěch Bednář

Stranám chybějí silní lídři

Silný lídr je pro politickou stranu daleko lepší zárukou úspěchu než kvalitní program a líbivá hesla. Lidé volí lidi. Chtějí vidět tváře, chtějí hrdiny, s nimiž se mohou identifikovat. Strana bez lídra je vyprázdněná, nečitelná.

15.9.2021 v 14:45 | Karma článku: 16.32 | Přečteno: 283 | Diskuse

Vojtěch Bednář

Babišova kniha pohledem sociologa

Máloco dovede vzbudit tolik zájmu jako když politik vydá knihu a nejsou to memoáry. Nově vydaný spisek premiéra Andreje Babiše je perfektní ukázkou toho, jak získat téma a vytěžit ho bez ohledu na to, co si o vás myslí.

19.7.2021 v 9:09 | Karma článku: 18.99 | Přečteno: 1153 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 12.00 | Přečteno: 119 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 496 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 39 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1065

Firemní sociolog. Pomáhám firmám pracovat s lidmi, hledám cesty jak rozumět lidskému chování a jak řešit někdy příjemné, jindy nepříjemné situace, které se při práci s lidmi stávají. Více o mně na https://www.koment.cz/vojtech-bednar

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...